HANDICAP-IDRETT

Vår tids idrett er levebrød, sirkus og idol-produsent og tilfredsstiller dermed de nødvendige krav for å kunne kalles underholdningsindustri.

Det er topp-prestasjonene – grensesprengningene – som har skaffet – og stadig skaffer – idretten den enorme tilskuerskaren den har. Hvem er det hurtigste og hvem er det sterkeste mennesket på kloden? Det er disse vel ganske uviktige spørsmålene idretten forsøker å besvare. Om man så vil avgjøre striden ved at kandidatene til æren ferdes til lands, til vanns eller i luften, er en smakssak. Det samme gjelder hvilke hjelpemidler som skal involveres i svarprosessen.

Allerede oppsplittingen i herre- og kvinneidrett representerer en misforståelse av spørsmålene. Denne misforståelsen er imidlertid så alment akseptert at den likevel gir mening for oss. Det samme kan ikke sies om handicap-idretten. Grunnen er at denne formen for idrett representerer en absurd form for relativisme på prestasjonenes vegne. Bare ved å kombinere manglene av følgende fire menneskelige trekk: Hørsel, syn, ben, armer, har man 15 forskjellige konkurranseklasser – for hvert kjønn. Da det selvfølgelig går an å mangle bare én arm eller ett ben, ser vi at kombinasjonsmulighetene straks mangedobles.

Poenget med handicap-idrett må være å gi folk en anledning til å konkurrere på sine egne premisser. Dette er vel og bra, men det må ikke blandes sammen med toppidrett. Handicap-idrett handler om personlige grensesprengninger – ikke artsmessige. Jeg er til enhver tid verdens beste meg til både å løpe og svømme 100-meter, til å stå i mål (både i ishockey, håndball, fotball og bandy) og til å hoppe på ski, men er det interessant? Slett ikke, så lenge det er millioner av mennesker som kan gjøre alt dette fortere, mer presist, lenger og mer grasiøst enn meg? Det samme gjelder handicap-idrettens resultater.

Handicap-idrett er sjelden levebrød og ikke oftere idol-produsent. Noe av dette kompenseres til tider ved at sirkus-aspektet aksentueres. Freak-show!

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: