ENS NESTES KVINNE

Alle jenter er pene, som det heter, men ikke alle er like vakre. Til gjengjeld regnes de fleste som ”medmennesker”, ikke SEXobjekter. Kombinasjoner er sjeldne og gjerne anstrengende. Objektenes kurver, gratie og yppige symmetri danner en insisterende ramme om deres kjønn, uansett iherdige forsøk på å befeste seg som tenkende vesen med ben i fjeset. Idealtypen er blasert, ironisk nok av menns virile velvilje. Objektkvalitetene er ikke vesentlige for ”Medmenneskene”, i motsetning for objektene, for hvilke de ikke-eksteriørmessige verdier – refleksjoner og egne meninger – blir sekundære, en slags ornament. Det er søtt når de deltar i diskusjoner som andre mennesker, men de er og blir objekter.

De KVINNER vi forholder oss til som medmennesker er våre medmennesker til tross for sitt kjønn, enten ved at dette er tabuert bort ved konvensjon, som tilfellet er med slektninger, mindreårige, og ens venners elskede, eller tabuert ved egen institusjon, som tilfellet er med de man avstår fra av hensyn til bl.a. appetitt, hygiene eller ens venner.

Konfliktene i motsetningsparene objekt–medmenneske, og tabu–ikke-tabu, krysser hverandre i gråsonen som utgjøres av ens venners kjærester, forloveder eller koner. Disse har – foruten sitt mer enn latente objektpotensiale – en uklar tabudefinisjon og labil tilknytning til den kjønnsløse medmenneske-gruppen. Folkeskikk og gamle skrifter sier det er SYND å forgripe seg på ens nestes kjære, men synd blir i forhold til juridisk praksis en anakronistisk term. Tabuet er ikke etablert. Behovet har kanskje ikke vært tilstrekkelig? Skulle overtramp forekomme, går det kun utover VENNSKAP, tro og folkeskikk. Er det så galt å begjære sin nestes? Enkelte lar det endatil gå sport i å røve sine venners kvinner. De har til sist ingen venner igjen, men hva så? Mer sport! Vennskap som ikke tåler konfrontasjon med SANNHETen – den svikefulle kvinne – er lite å gråte over. Dessuten finner man vel neppe en mer hevdvunnen katalysator for ens eventuelt forkjælte lidenskap enn ens beste venn? Riktignok burde scoringer via ens venns goodwill arte seg som et judaspoeng for den ærekjære kvinnejeger, men dette blir da dennes luksusproblem.

Om det er galt, har det kanskje noe med misdederens motiv å bestille? En altruistisk forførelse satt i scene for å vekke en villfaren bror fra en fåfengt KJÆRLIGHET? Ser man bort fra denne edle redningsdåd, gjenstår et knippe smålige og egenkjærlige motiv: misunnelse, grådighet og ettergivenhet for egen lidderlighet. Man vil ha del i sin venns misunte godbit, for å kue ham eller for simpelthen å nyte den forbudte fristelse. I uskyldigste fall er dette utslag av servil virilitet – manglende standhaftighet overfor sin venns objekt (som i så tilfelle vil være vennens forbannelse); som han slik blir løst fra, som nevnt ovenfor.

En annen grunn til uvilje mot boltring med ens venners elskede, kan være estetisk ubehag, med HOMOFOBIske – endog incestparanoide – undertoner, vakt av tanken på intim omgang med en person som har (hatt) intim omgang med ens venn. Kjønnslig blanding med ens venns (eks-)kvinne blir utidig blanding av privat- og intimsfære, mellom det personlige og det klebrig nære. Før eller siden vil kvinnen gå tilbake fra objekt- til medmenneskeposisjon, via samtaler der man snakker ut om ting, ikke minst sine intime preferanser. Dette kan vanskelig gjøres uten referanser til tidligere erfaringer på det intime plan. Ergo trekkes ens (tidligere) venn ufrivillig fra den personlige sfære og utleveres i den intime, uten mulighet til å svare for seg. En situasjon som med et minstemål av taktfølelse vil være ubehagelig for alle parter.

Se forøvrig SJEKKING.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: