POKER

Kortspill hvis forløper var det europeiske 3-kort-spillet Primero (1500-tallet). Spillet ble brakt til Nord-Amerika på 1700-tallet. en type poker vi kjenner idag, ble tilbakeført til Europa da den ble presenteret for dronning Victorias hoff i begynnelsen av 1870-årene.

Middelet for å nå målet med poker (å vinne penger), er å gjøre det beste ut av ”hånden” man til enhver tid besitter. Alle mulige kortkombinasjoner er ordnet hierarkisk (fra beste hånd: A-K-Q-Kn-10 i samme farve, til den dårligste: 7-5-4-3-2 i minst to farver), og er utgangspunkt for spillets manøvreringer: fastsettelse av hva det skal koste å bytte kort eller å fortsette spillet på andre måter. Det er bare i draw (’vanlig poker’) man kjøper nye kort. Hvorvidt det spilles med en eller annen type begrensning for høyning av innsatsen (fixed limit eller soft limit) eller uten, gjør stor forskjell. I førstnevnte tilfelle er det mulig å spille godt relativt uavhengig av tilgjengelig kapital. ’No limit’ gir store fordeler til de spillere som har mye eller ubegrenset kapital å risikere.

De vanligste variantene av poker, er: Texas Hold ’em, Omaha, draw, 5-card stud (såkalt ”hard poker”) og 7-card stud. Hold ’em og Omaha er nye spill som har vist seg mer utfordrende og spillevennlige enn draw, og har i enkelte miljøer fortrengt ”vanlig” poker. Stud-variantene regnes idag for å være for mekaniske og blir derfor lite spilt.

En ideell pokerspiller har innsikt i psykologi, god observasjonsevne, behersker sannsynlighetsregning, evner å variere spillet, klarer å distrahere (”psyke”) de andre spillerne, og ikke minst har han disiplin. Han må være vâr overfor de signaler han sender ut, samtidig som han må plukke opp og dechifferere de andres. Dette betyr at det ikke finnes noen reell pause i spillet: umiddelbare kommentarer, kroppsspråk, stønning, skorsteinering av sigaretter og annet, inneholder informasjon som kan nyttegjøres.

Få spill er mer myteomspunnet enn poker. I virkeligheten drikkes det lite eller ingen alkohol, falskspill eksisterer nesten ikke, og bløffing er mindre vanlig enn de fleste tror. ’Pokeransikt’ er forøvrig ingen kunst for menn med væskebalansen i orden.

Reklamer

  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: