DATAMASKIN

Maskin som er laget for å samle, katalogisere, systematisere og manipulere informasjoner på en måte som antas å være mer effektiv eller hensiktsmessig enn vi mennesker kan klare ved hjernens hjelp alene.

Datamaskiner er ikke nødvendigvis elektroniske. De første datamaskinene var mekaniske – store valser var koblet sammen, lange pinner gikk gjennom bunker med mort og mangfoldige tannhjul grep inn i hverandre. Charles Babbages regnemaskin og Speedex-systemet er fine eksponenter for før-elektronisk datamaskinteknologi.

I arbeidslivet har datamaskinene skapt rike muligheter for å unngå å utføre arbeidet man egentlig skulle ha gjort. På mange arbeidsplasser kan man fortsatt få fred ved å vise til at man installerer et nytt program, fletter filer eller tar en utskrift. Eksempelvis kan anklager om manglende produktivitet dermed avvises med at forsinkelsene vil bli borte på et øyeblikk bare man får konvertert modemet til å kommunisere med grensesnittet i databasen.

På reisebyråer, trygdekontoret, biblioteker etc fungerte skrankepersonalets mildt oppgitte: ”Det går på data, skjønner du” lenge som unnskyldning for dårlig service.

Datamaskinens viktigste bidrag til menneskeheten er antagelig at de har gjort det mulig å utføre den samme arbeidsmengde med enda mindre arbeidsinnsats, samtidig med at det virker som om det blir gjort mer. Hvis ikke det er fremskritt, hva skulle da være det?

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: