TUXEDOMOON

Amerikansk rockgruppe dannet i San Francisco årene 1977-78. Initiativtagerne Blaine L. reininger og Steven Brown møttes på ymse konserter og happenings på San Francisco Art Institute, på den tiden del av et miljø sentrert rundt klubber som Mabuhay Gardens, the Deaf Club, et miljø som i følge B. Teininger på den tiden ynglet genialitet, og som på sitt vis ga følelsen av en ”Belle Epoque” slik kafébordene på Montmartre må ha gjort det i Gaugins og Toulouse-Lautrecs dager.

Denne litt svermeriske forestillingen om den svundne, solide europeiske kultur er betegnende for Tuxedomoons produksjon på slutten av karrieren på godt og vondt.

Kritiske tunger har hevdet at de på sine seneste utgivelser fremsto som en litt uinspirert gjeng amerikanere som, på fåfengt søken etter inspirasjon har bosatt seg i Europa (Brüssel), for derved å komme sine ”eksotiske” inspirasjonskilder nærmere. Hvorvidt de har lykkes i å fremstå som mer åndfulle med dette europeiske alibi (les: kulturelle tyngde) kan diskuteres.

Et uomtvistelig faktum er det at deres Desire fra 1981 vel er et dokument av deres mest verdifulle uttrykk; der alle resursene underbygger hverandre: deres eksperimentelle vilje, musikalske skolering og bevissthet i disponering av dramatiske effekter. Dette kombinert med de drivende momenter i rock’n’roll, fremhever albumets og bandets særegne posisjon. Med elementer tilsynelatende fremmede for hverandre i intens, uforenlig strid om lytterens oppmerksomhet tvinger de et snevert øre til å forholde seg i et større og, i beste fall, mer aktivt perspektiv. Med midler satt opp mot hverandre som eksempelvis: kaos – monotoni, en sart cello mot en repetitiv, dyster vokal, i sin tur backet av et nitid varierende tungt komp, blant mye annet, satte de standard for hva begrepet ”alternativ underholdning” kan innebære.

 

Et viktig album for kuriositetsinteresserte, eller for en tverrsnittlig presentasjon av deres aktiviteter: dobbelalbumet Pinheads on the Move, som inneholder kjente og svært ukjente, gamle og nye opptak.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: