TORTUR

Teknikker for å påføre smerte i den hensikt å oppnå for eksempel tilståelse, syndsbekjennelse eller opplysninger under et forhør. Tortur må ikke forveksles med bevisprosedyrer (vannprøven: å kaste en bundet person i vannet – hvis han flyter er han skyldig) og straffemetoder (pisking).

1200-tallet og de følgende århundrer var europeisk torturs glanstid. Etter pave Innocens IVs fullmakt (1252) la særlig en rekke kirkelige forhørsdommere (inkvisitorer) all sin fantasi og anatomiske kunnskap i å utvikle en teknologi for nøye kontrollert påføring av smerte. Først i senmiddelalderen bidro den statlige rettspleie. Tommeskruen var et billig, transportabelt verktøy. Den utnyttet fingre og tærs ømfintlighet. I pendelen hang den forhørte bundet om håndleddene med hendene på ryggen, gjerne med et lodd festet til bena. Virkningen kjenner alle som har spist helstekt kylling. The Scavenger’s Daughter (Scavenger: fogd med ansvar for fremmedarbeidernes skatt og byens søppel) låste kroppen i sammenkrøpet stilling. Etter noen tid oppsto voldsomme kramper, og blodet rant fra nese og ører.

At mistenkte ikke alltid overlevde, var uvesentlig. metoden ble hovedsakelig brukt til kjetterbekjempelse; det viktigste var at han rakk å bekjenne sine synder. Da kunne liket begraves i kristen (viet) jord – sjelen var reddet! Dette fromme motiv var et humant trekk ved middelaldertorturen, dessuten var den innrettet på kroppslig pine og lot mannlige kjønnsorganer i fred (ikke homofiles).

Senere ble religionen underordnet statlige styringsorganer og målsetninger. De religiøse meningsstrukturer mistet etterhvert sin troverdighet. Dermed ble torturen banalisert. Senere tiders tortur kan vanskelig fremstå som fromme: deres avpresning av tilståelser og opplysninger har ingen annen bakgrunn enn makt og sadisme. Torturteknologien er supplert ved hjelp av en mer avansert medisinsk kunnskap, og psykologiske teknikker er kommet i tillegg.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: