TEQUILA

(opprinnelig mezcal de Tequila). En variant av det mexikanske brennevinet mezcal, oppkalt etter byen der det produseres. Tequila destilleres av kokt og gjæret saft fra planten Agave Tequiliana (mex. maguey, mezcal azul), som vokser i området rundt Guadalajara i staten Jalisco. Tequila ble først brukt som varenavn omkring 1910.

Ordinær tequila er fargeløs (tequila blanca), mens tequila añejo, som lagres på trefat i opptil sju år, har en gyllenbrun farge og en rundere, edlere smak. Alkoholinnholdet i tequila er ca. 40 %. Det produseres også likører, som tequila almendrado (med et hint av mandel) og crema de tequila.

Mezcal ble oppfunnet av spanske kolonister i Mexico på 1500-tallet, etter at kronen av hensyn til hjemlige produsenter innførte forbud mot produksjon av druebrennevin i koloniene. Frem til slutten av det nittende århundre var da mezcal også betraktet som en dårlig sprit forbeholdt urbefolkningen.

Idag betegner mezcal agave-brennevin produsert andre steder enn i byen Tequila, og må ikke forveksles med hallusinogenet mescal (peyotl/meskalin).

Det verserer et utall myter om hvordan tequila skal nytes. For ekte aficionados er imidlertid det eneste nødvendige tilbehør noe å drikke av, eventuelt litt salt, en limefrukt eller en sitron. Flere informanter anbefaler følgende prosedyre: 1) Fukt håndbaken ved tommelen med spytt og strø litt salt på. 2) Sug på en halv lime eller sitron. 3) Drikk den ønskede mengde tequila. 4) Slikk saltet fra håndbaken. 5) Spis glasset. 6) Gjenta. (Det er ellers helt akseptabelt å strø saltet på citrusfrukten, så blir det mindre kliss.) En populær chaser er sangrita, laget av tomat- og appelsinjuice, løk og chili.

Mezcal drikkes vanligvis bart. Enkelte merker har en maguey-mark på bånn av flasken, andre en pung med salt og knuste, ristede mark festet utenpå krukken. Velbekomme. ”Para todo mal mezcal, y para todo bien también.”

Reklamer
  1. #1 by PaulaRoblesNettel (@PPstandsforPP) on 29. november 2011 - 23:46

    Godt sagt!
    En premium tequila añejo smaker best alene, bør nyttes som en eksklusiv cognac.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: