CHANEL, GABRIELLE ”COCO”

(1883-1971) Moteverdenens askepott og unntaket som kan bekrefte regelen om at man ikke når genuin suksess gjennom sex. Coco vokste opp under magre forhold og levde en tid på en institusjon for fattige barn. Hun startet sin karriere ved å åpne en hattebutikk; kapitalen hentet hun hos en rik elsker som ønsket å bli kvitt henne.

Det som forbindes med Coco Chanel er hennes enkle stil. Hun var perfeksjonist og avskydde dekorasjon for dekorasjonens skyld. Hun var heller ikke særlig interessert i forandring til enhver pris. Det viktigste for henne var å skape klær til velvære, ingenting skulle stramme eller hindre bevegelse. Chanel brukte ofte herretøy, også arbeidstøy, som inspirasjonskilde. Hun ble tiltrukket av den funksjonelle utformingen av plagg og detaljer. Eksempel: Men ”Den lille sorte” mener viden enkle, korte kjolen som kan brukes både på jobb og i selskaper. Chanel introduserte både kjole og utrykk i 1926 og skapte med dette litt av et haraball i den stivbente moteverdenen. Svart ble forbundet med fattigdom og død og var ikke noen passende festfarge for det dannede publikum.

Det sies at Coco Chanel hverken utmerket seg ved god design eller spesielt godt snitt. Hun var fremfor alt en svært moderne forretningskvinne og en perfekt markedsfører for sine produkter – og det før markedsføring engang var blitt et fremmedord. Grunnen til at alle den vestlige verdens kvinner ville bli som Coco kan bunne i at hun, ved hjelp av sine ”kvinnelige” egenskaper (sensualitet, sluhet, intrigemakeri og, ikke minst, god smak), hadde klart å vinne alle verdens menn og massevis av penger (jfr. Alexis i Dynastiet).

Coco Chanel var neppe den som introduserte langbukser og kortklippet hår for damer, men hun var sannsynligvis den som gjorde det trendy. Nettopp evnen som trendskaper må ikke overses. På visse områder kan man si at hun kanskje lyktes for godt. Hun er blant dem som er blitt tilskrevet den tvilsomme æren å ha gjort soldyrkelse fasjonabelt – og dermed hudkreft til folkesykdom.

Cocos store svakhet for menn kunne blitt hennes fall. Under den tyske okkupasjonen ble hun god venn med diverse mektige, tyske offiserer. Heldigvis for Chanel har det alltid vært forskjell på folk. I 1945 ble hun reddet unna tøseforfølgelsene og fikk flytte til Sveits.

Coco Chanel returnerte til Frankrike i 1951. Hun presenterte da en kolleksjon som fikk en heller lunken mottagelse, men utover 50-tallet bel resultatene sterkere, og det er i denne perioden huset Chanel vokste til den størrelsen det har idag. I 1983 tok Karl Lagerfeld over ledelsen og fikk Chanel oppdatert til det ”hotte” merke det er idag.

Coco Chanel levde alene nesten hele sin alderdom og døde – klassisk nok – ensom på et hotellrom.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: