Troen er problemet

Det fremgår av artikkelen ”Saksøker staten for å være født” (Vårt Land 9. november) at etikere og ”etikere” bekymrer seg over israelske barn med genetiske defekter som saksøker staten på grunn av at defektene ikke ble oppdaget under svangerskapet. Bekymringen dreier seg primært om at konsekvensen av dette, vil bli en nedgradering av menneskeverdet for funksjonshemmede.

Vel. Man kan spørre funksjonshemmede hvordan de oppfatter sitt menneskeverd. Eller man kan konsultere Aristoteles: Han mente at defekte mennesker var defekte, og derfor ikke kunne realisere menneskets iboende mål.

Videre er den historiske årsaken til Israels høye forekomst av Downs syndrom, døvhet og cystisk fibrose interessant: ”Det skyldes overhyppighet av giftermål blant tremenninger eller nærmere slektninger, etter at mange bosettinger ble etablert for bare noen tiår siden av relativt få mennesker”. Det er jødedommen som har brakt disse menneskene til det som idag er Israel, og det er altså samme tro som får mindre grupper av samme folk til å drive innavl med tilhørende arvelige defekter. Og disse religiøse menneskene (og sikkert en god del frafalne) saksøker nå staten på vegne av sine barn som de åpenbart heller hadde sett ikke født. Livet var visst ikke en gave fra Gud likevel.

Problemet er bare at den israelske staten er sekulær. Hvordan vil denne sekulære staten full av religiøse mennesker forholde seg til disse søksmålene? Er Israel simpelthen blitt en nasjon utvalgt til å drive rasehygiene?

Historien kan vise seg å bli en mer harsk læremester enn etikere og ”etikere” kan se for seg.

(Publisert i Vårt Land 14. november 2011, side 22)
Reklamer

, , , , ,

 1. #1 by E. Xith on 15. november 2011 - 10:38

  Interessante problemstillinger i forhold til menneskeverd og Israel.

  Jeg tror generelt vår sivilisasjon har alt for stor respekt overfor det kommende «livet» til de med kraftig utviklingshemming, så dette er nok en problemstilling for hele verden, spesielt i vesten.
  Våre kristne er jo spesielt opptatt av sjelen til fostere, så det er mest det den «etikken» går ut på. «Every sperm is sacred…», som Monthy Python sang.

  Men det er spesielt interessant at det er i Israel at de tar utfordringen mot disse oppfatningene. Men her det likevel ikke et hovedproblem at staten forhindrer abort eller tidlig fosterdiagnoser, slik problemet er i det meste av verden. Her er det at folket bedriver innavl som er hovedproblemet, så sånn sett vil de vel neppe nå frem i en rettssak. De har utsatt seg for velkjent risiko, og må ta støyten.

 2. #2 by kjetilkorslund on 15. november 2011 - 17:22

  Her er nettversjonen av artikkelen jeg kommenterer:
  http://www.vl.no/verden/krever-erstatning-fordi-de-ble-fodt-/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: