NATURLIG

I en rekke sammenhenger hvor ordet ”naturlig” skytes inn, kunne det med fordel vært skiftet ut med et annet ord: ”kulturlig”. Det er ikke naturlig å kjøre bil på høyre side av veien, og det er ikke naturlig å hilse på noen med høyre hånd når man treffes. Ikke engang våre følelser likeoverfor naturen er naturlige. De ble funnet opp av den tyske romantikken og har siden vært noe vi har dradd med oss i generasjon etter generasjon.

Jo mer det reflekteres over ’det naturlige’’, desto mer åpenbart blir det at ”kulturlig” er et altfor uvanlig ord. Fjellfloraen, min og din øyenfarge, solgangsbrisen etc er det nærmeste vi kan komme naturen, selvom også de er noe vi forholder oss til i kraft av våre begreper om dem. Ordet ”naturlig” må vi altså være på vakt for!

Det benyttes som utkrøpent overtalelsesmiddel, ved at det det knyttes til gis en falsk legitimitet eller foregis å være noe mer evig og uforgjengelig enn det vanligvis er. Det er grunn til å være oppmerksom på at ordet ”naturlig” også er svært lite slitesterkt. Høyfrekvent bruk av ordet gjør raskt at betydningen forskyves i retning av det klissete og søtladne – mot føleri og okkultisme.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: