ROLLING STONES

Et selvforsterkende fenomen, med følgende forutsetninger for sin posisjon: At de var på rett sted til rett tid: Et England godt skjermet for jazz, blues og andre negersysler. Beatles hadde fremdeles bollesveis og sang uskyldig om kjærlighet.

Rett sted og tid med rett vare: Uflidd fremtreden og nasale versjoner av musikk til da forbundet med navn som Billy Womack og Marvin Gaye. Nytt og sjokkerende. Deres generasjon ungdommer visste å verdsette deres kvaliteter: Obskønitet, medikamentert virilitet, og en løssluppen adferd som i enhver annen sammenheng ville ha blitt avvist som primitiv og rånete, men som av deres samtidige enten ble glorifisert som revolusjonær opprørstrang, eller grundig misforstått som sosial bevissthet. Gruppen selv var opptatt av mer basale fenomener som øl, idrett og hornmusikk, og å skryte av sine bragder innen disse disipliner i mediene etterpå. I tillegg spilte de rock’n’roll høyere og mer brautende enn de andre.

Fenomenets posisjon idag skyldes to gjensidig forsterkende momenter som gjør det nærvær uunngåelig: Grådighet; gretne og motvillige etter årtiers mas slepes det slitne bandet til ny arbeidsøkt av leder Mick og den ikke fullt så etablerte Ron Wood, truet henholdsvis av myten om sin ungdommelige scenepersonlighet og muligheten for lavere lønn.

Dette at de har holdt ut lengst osv., gir en viss aktelse for ansiennitet, og bidrar til at deres middelmådighet (rock slik alle mener den bør være) oppnår en aura av autensitet; ”roots” og ”opprinnelighet”. Denne seiglivetheten korresponderer med massenes treghet: folk flest kjøper Stones for sikkerhets skyld – en eller annen Stones-kassett er til enhver tid tilgjengelig når man skal ha musikk i bilen som fulgte med Springsteen-kassetten.

Sekstiåtterne pleier det tåkete minnet om sin ungdom, de narkomane digger Keith Richards og Stones selger mest fordi de er mest kjent fordi de selger mest etc. etc.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: