ABORT

Abortsaken er noe mange mener mye om, men de færreste er villige til å avgi en mulig løsning på – selv om de blir presset.

Abort kan betraktes som prevensjon: Ut fra et isolert mannsperspektiv er det en behagelig form for å unngå uønsket spredning av slekten.

Et kjernespørsmål har hele tiden vært: Når starter livet? Ulike svar kan tenkes: Når vi blir myndige, når vi er kjønnsmodne, når vi for første gang kommer blodige og slimete ut i dagslyset, når fosteret morfologisk kan bestemmes som et menneskefoster etc. En stor gruppe mennesker har imidlertid samlet seg om en definisjon som sier at også zygoten (de to sammensmeltede kjønnscellene) er liv. Det er viktig å være klar over at vi neppe kan finne et bedre svar på spørsmålet om 10 eller 100 år enn idag. Enhver grensesetting mellom lin og ikke-liv beror på konvensjoner og konsensus – ikke på et samsvar med noe ”virkelig”. Hvis zygoten er levende, er det rimelig å anta at også den enkelte gamet (kjønnscelle) må betraktes som levende. Å påstå noe annet krever en god, metafysisk begrunnelse som per idag er ukjent.

Hvis man så klarer å finne et tilfredsstillende svar på spørsmålet om når livet begynner, kan man kaste seg inn i problematikken om ”rett til liv”. Er ’rett’ det samme som ’ønske’ eller er det ’ønske som det kan settes makt bak’? Enkelte ganger kan vi også være vitne til at ’retten’ til liv nærmest omtales som et ’kall’ eller en ’plikt’. Men hva slags ’rett’ er det tale om når hovedparten aldri er trukket inn i diskusjonen? I verste fall er vi vitne til en brutal og kynisk retorikk. Det er noe diktatorisk-autoritært, undertrykkende og umyndiggjørende ved det å projisere sine egne preferanser, ønsker og oppfatninger inn i virvelløse objekter som ikke har muligheter til å uttale seg. Og hvis de ble spurt, ville de bli svar skyldig; ikke bare fordi de mangler talens bruk, men også fordi de dermed – både kjønnscellen og spedbarnet – er uten noe konsept om ’rett’.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: