RASISME

Dette begrepet er idag utsatt for KONNOTASJONsdiaré, i motsetning til tidligere mer nøktern bruk som begrenset seg til følgende utlegning: Oppfatningen om at arvebiologiske kvalitetsforskjeller raser imellom fordrer forskjellsbehandling. – Således var man ikke rasist hvis man bare mente at det var vesentlige forskjeller på rasene, men at dette ikke burde gi noen konkret differensiering; eller hvis man bare ville forskjellsbehandle uten noe raseteoretisk fundament.

Ovennevnte distinksjoner gjør idag ingen forskjell. ”Rasist” er blitt et skjellsord på samme måte som ”fascist” ble det på 70-tallet (pga. kommunistenes svært kreative bruk av ’fascisme’). Typisk er det at de som oftest bruker begrepene ”rasist” og ”rasisme”, er dem som har minst innsikt i begrepene. Ingen er heller interessert i å vite at rasisme har like store historiske som moralske forutsetninger, og at alle var rasister for 150 år siden, men at det knapt fantes noen i Sør-Afrika på 1980-tallet.

Å kalle noen ”rasist” idag, er ment å ha samme funksjon som danderingen av krittkors på 1300-tallet. Hvis TAGGINGEN lykkes, er ”rasisten” diskriminert fra det gode selskap. Han kan senere si hva som helst; det eneste han eventuelt vil oppnå, er å grave sin egen grav dypere.

Det finnes et utall debatt-teknikker som har til hensikt å gjøre debatt umulig. Rasime er tabu, og der er en ellevill konkurranse i å få mest mulig av ens private antipatier dyttet inn i begrepet, lest opp og vedtatt blant dem man vedkjenner seg.

Men snart vil alt ha blitt kalt rasistisk. Da kan vi i hegelsk forstand vinke begrepet farvel, og ta fatt i et nytt, friskt tabuord – ”intellektuell”, kanskje?

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: