VANDØD

Betegnelsen på en tilstand hos et menneske som hverken er dødt eller levende, men noe udefinerbart midt imellom. En VAMPYR er en vandød. Det er imidlertid noe tvilsomt om man kan bruke betegnelsen ”menneske” om en vandød. Det er jo her snakk om en slags post-human tilstand. Det er gjenstand for debatt blant biologer hvorvidt vandød er en tilstand ved, eller rettere – etter mennesket, eller en helt egen art skapninger nært beslektet med mennesker. Ifølge en mellomposisjon, som idag er rådende, er det nettopp ambivalensen som kjennetegner vandød som kategori.

Sett fra et teologisk synspunkt hører vandøde med til det som er under myndighetsområdet til Den Onde, eller Satan. Vandød kan betraktes som en av Gud utformet straff som rammer personer som har gått utover grensene til det menneskelige.

Det er usikkert hvorvidt dyr også kan komme i denne tilstand eller om det altså finnes vandøde dyr. Innenfor dagens forskningsmiljøer regnes det ikke for usannsynlig, men man har imidlertid hittil ikke kunnet dokumentere tilfeller av vandødhet blant dyr. Her er det to skoler – den ”europeiske”, som utelukker eller anser dette for å være tilnærmet usannsynlig, og den ”amerikanske”, som under henvisning til ”ALLE DYR ER AMERIKANERE”-TEOREMET, fastholder at dette er absolutt mulig og tilnærmet sannsynlig.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: