BEVISSTHET

Folk som ligger nede kan trenge et spark bak for å reise seg. I mangel av eget initiativ kan en velrettet sko gjøre susen og iverksette tiltak som styring av livet, familien, bedriften osv.

Bevisstheten sorterer virkeligheten etter funksjonelle kriterier og bekvemmelighetshensyn. Virkelighetens bunnfall overføres til omgivelser, fiksjon, drøm etc. Hva om virkeligheten fremdeles er ubehagelig? Kanskje omgivelsene lemper frustrasjonene tilbake? Kanskje fiksjonen fylles opp? Bevisstheten er fantastisk, og ganske sleip; når fiksjonen fylles av grums, lar den fiksjonen flyte over i virkeligheten igjen. Med den omredigerte virkeligheten på slep tar bevisstheten, fremdeles ganske fantastisk, atter tilflukt i illusjonen, som er lettere å manøvrere.

Bevisstheten er en ting, et objekt som kan utvides og skrumpes inn. Den kan ommøbleres og deles i to eller mer. Vi kan justere den hvis den fusker og tette den når den søler. Bevisstheten ser seg selv når den er seg selv bevisst.

Skjønt, å karakterisere bevisstheten som ”en ting” er litt grovt. Som andre ting består også bevisstheten av flere mindre ting igjen som igjen består av annet småtteri, i dette tilfelle millioner av nerveceller, forbundet i utallige kombinasjoner. Kombinasjoner som kun begrenses av individets erfaring, det såkalte minnet. Å leve er, som kjent, å huske. Å oppleve er å lære. Uttrykk betinges av inntrykk.

Foruten å være en luktløs gass som konstituerer personligheten og gjør den mottagelig for meldinger fra andre gasser, er bevisstheten en elektrisk artikkel som kan slås av og på. Skulle noen deler visne hen og utvekslingen av elektroner nå et fatalt lavt nivå, kan det være på sin plass med stimulans eller strømtilførsel utenfra.

I idealsamfunn hvor man hverken trenger brød, bøker eller politi, ville man heller ikke behøve medisiner eller elektrisitet; heller ingen bevissthet. Bare gass og et varmt hjerte. En skvett vann i ny og ne. Og litt gjødning om våren.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: