POLITICAL CORRECTNESS (PC)

En sosiopolitisk bevegelse og holdning som har utbredt seg i USA gjennom 80-årene. PC viser hva som kan skje når liberale holdninger løper løpsk. Utifra en legitim interesse for å beskytte minoriteter og svake grupper, har PC utviklet seg til det absurde. PC fungerer som en munnkurv på akademikere såvel som politikere og vanlige borgere. De som forfekter PC bruker sin politiske ståplass som et balltre og avviser enhver kritikk som grunnet i rasisme eller ondskap.

PC er et språklig fenomen. Man begynte med å prøve å rense språket for støtende uttrykk som nigger, spic, hymie (svarting, degos, jødefaen) og har kommet så langt som til å merke ord som pet og retarded (kjæledyr, utviklingshemmet) som støtende og diskriminerende. For en som ikke er peilet inn på PCs utvikling kan det være svært vanskelig å holde seg a jour. For eksempel: en amerikaner av afrikansk avstamning skulle i tur og orden betegnes som Colored, Black, Afro-American, Person of Color og African-American (farget, svart, afroamerikansk, farget person og afrikansk amerikaner); for en person med evner under det normale har utviklingen vært retarded, special, alternately gifted (sist nevnte: annerledes begavet). Denne forsøplingen av språket, denne Orwellianske New-Speak, er drevet frem av en villedet tro på muligheten for å utviske diskriminering gjennom å tilintetgjøre negativt belastede ord; men de nye ordene får fort de samme negative konnotasjoner.

PC har ført til at flere professorer, studenter og skribenter er blitt hardt straffet for å ha ytret ”ukorrekte” meninger.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: