INSTANT

Ordet betyr egentlig øyeblikkelig, umiddelbart, straks. De sammenhenger det inngår i gjør imidlertid at betydningene kompakt, enkel, fortettet – og endog frysetørret – er like brukbare i de fleste tilfeller.

De instante matvarer er fratatt det uvesentlige – vannet. Dette skal tilsettes senere, og øyeblikkelig, umiddelbart, straks skal man ha den samme varen som før vanntapet. Den kjemiske formelen for varen er jo nøyaktig lik før instantiseringen og etter vanntilsetningen Men den som har smakt instant kaffe vet at helheten kan være mer enn delene.

En instant ideologi og en instant livsanskuelse skrudd sammen, kalles ofte en trend. Trendene både kommer og går øyeblikkelig, umiddelbart, straks.

For vel hundre år siden var det, i tråd med en slik kvasiintellektuell trend, ikke uvanlig å anta at menneskets fosterutvikling gjenspeilet menneskehetens utvikling; altså at ethvert menneske begynte sin aktivitet med å presentere en instant-fortelling om sin egen naturhistorie. Så mange opplyste mennesker mente at dette at det ifølge en GALLUP ville ha vært riktig.

For gallupen er kanskje en slags instant-demokrati. Den er ment å representere den øyeblikkelige folkevile. I forlengelse av dette kan vi hevde at Virkeligheten med stor V kanskje ikke er noe mer enn det vi er enige om at den er – altså den fortettede utgave av tolkningstradisjoner og vanlige oppfatninger – oppsummeringen av mening – instant.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: