JORDOMSEILING

Det å seile rundt jorden begynte på 1500-tallet, da europeerne ville kartlegge kloden. Dette storslåtte tiltaket kom istand både av nysgjerrighet og av økonomiske årsaker. Man ville finne nye områder og undersøke det ukjente. Etter et par hundre år hadde seilskutetrafikken på alle verdenshav nådd et anselig omfang, og store verdier ble hentet hjem til moderkontinentet.

De siste tiår – lenge etter at maskiner og redskap av alle slag har gjort ”jordomseiling” til en trivialitet – er det igjen blitt populært å seile jorden rundt. Avhoppede ingeniører og andre lønnsslaver lar seg i hopetall overfalle av naturromantikkens forbannelse og legger ut på havet med forventninger om der – langt borte fra enhver sivilisasjon – å lære mer om hva det er å være menneske. Vel hjemme – eller underveis – skriver de mikroskopiske fortellertalentene sine traurige reisebeskrivelser i verste 1800-talls koloniherrestil. Men det som engang for 150 år siden var eksotisk er ikke nødvendigvis det idag. Samtidig som det eksotiske ”suset” er borte, har de meddelsomme jordomseilerne heller ikke klart å tilføre hverken etnografi- eller geografigenren det minste nytt.

I motsetning til sine forgjengere på 1500-tallet er målet for dagens jordomseilere å rømme fra steder de er fortrolige med og sole seg i det ukjente. Samtidig legger de igjen verdier over hele kloden.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: