REALIST

Akademiker som kun opererer med to realitetsnivåer − sant / usant, + / −, 0 / 1, = / ≠ etc. Realisten har fått sitt navn, fordi han i det store og det hele bare er opptatt av det han oppfatter som virkelig.  Mens andre akademikere skiller mellom kulturlig og NATURLIG virkelighet, mellom ulike former for kulturlig virkelighet, så som psykologisk, strukturalistisk, litterær, historisk etc, mellom ulike former for historisk-kulturlig virkelighet, så som mytologisk og konsensualistisk etc etc, koker realisten fortsatt suppe på sin ensomme distinksjon.

Det finnes en rekke ekle utslag av det å operere med bare ett realitetsnivå. Eksempelvis har de fleste realister en oppfatning om at logikk er like naturlig og uomgjengelig som gravitasjon. Dette gir endel besynderlige utslag − som for eksempel behovet for å presentere et logisk resonnement som bakenforliggende for alle sine handlinger og meninger. Denne barokke holdningen kommer spesielt godt til syne når den ”realistiske” virkelighetsoppfatningen kobles til en totalitær forståelsesmodell som er populær blant realister: FUNKSJONALISMEN.

Det er synd på realistene − for eksempel biologene. Mange av dem snakker uavlatelig om menneskets vesenslikhet med andre pattedyr. Og humanistene er vanligvis raske til å avfeie dette. Men kanskje har realistene rett − på egne vegne. Kanskje er eksempelvis en gjennomsnittlig sosiobiolog så avstumpet at det ikke gir mening å hevde at det finnes noen vesentlig forskjell mellom ham og en sjimpanse.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: