NANSEN, FRITJOF

(1861-1930). Humanisten Nansen kom ikke i kristen jord; han ville ikke det. Hans begravelsessermoni, som ble satt i scene i universitetets søylegang den syttende mai 1930, er det største hedenske arrangement som noen gang har funnet sted i det kristne Norge. Hvem kunne idag være opphav til en lignende tilstelning?

Ved siden av Ibsen, Grieg, Munch og Heyerdahl (samt muligens Hamsun) er Nansen den eneste nordmann som kjennes av den alment opplyste offentlighet i det store utland. Nansen var aldri på nordpolen og aldri på sydpolen. Hjerne-forskningen avsluttet han i ung alder. Han var aldri minister og aldri toppidrettsmann.  Likevel gjorde han seg bemerket både som naturvitenskapsmann, politiker og idrettsmann. Det er og blir en skam at hans portrett ble vraket, til fordelen for profilen av en syk, aldrende mann uten norske foreldre, som pryd på våre 10-kroner!

I snart hundre år har velmenende fedre holdt Nansen fram som et ideal for vinglete guttunger som ikke har visst hva de ville. Nansen var – og er ennå – selve symbolet på nordmann slik vi liker å se ham. Staut og flott, intelligent og veltalende – mannen med utallige jern i enhver ild. Mannen som ikke lot seg stoppe av noe – og aller minst av isbjørner. Mannen som på snedig og uforklarlig vis kunne forøke sin egen andel av æren på samme tid som han delte den med andre.

En norsk festtale der Fritjof Nansens navn ikke forekommer er et utilgivelig og grovt brudd på genren. Nevnes Roald Amundsen, E. Gerhardsen, Kong Olav, eller Hamsun, kan enkelte plassere taleren i en ufordelaktig bås. Med Nansen er det annerledes!

Nasjonalsymbolet Nansen var med å stifte Fædrelandslaget som senere ble et viktig rekrutteringsgrunnlag for NS. Han samarbeidet med Quisling på 20-tallet. Han bodde staselig og brukte mer penger enn de fleste kunne drømme om. Han hadde avsky for massene, og personlig omgang med kongehuset. Likevel tar vi av oss hatten når hans navn nevnes.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: