UTSKUDD

Ved å kalle noen for “utskudd”, ønsker man å si følgende: “Hvis du hadde vært en plante, skulle jeg ha tråkket på deg!” Ved å spille på bildet av gartnerens ansvarlighet og nådeløse flid, kan man “på vegne av flere” distansere seg fra fiender. Er man selv utskuddet, tyr man til motsvarende betegnelser som “medløper” og “konformist”.

Disse primitive retoriske grepene fordrer en viss enhet eller homogenitet i omgivelsene; å rope “utskudd!” etter noen på Roskilde-festivalen, vil man sjelden komme noen vei med.

Barn sier “dumming!” og voksne sier “utskudd”. En voksne tar liksom ansvar på vegne av fellesskapet. Det han i virkeligheten gjør, er å innby andre til å samstemme i sin egen avgrensning av det sosiale fellesskapet. Gulroten er å få lov til å være med på å beskjære “utskuddet”.

Det er selvfølgelig alltid gøy å drive sosialhygiene i praksis, og dessuten finnes det knapt en mer arbeidsbesparende og mindre komplisert måte å definere fellesskapet på: “Vi er A, B og C, men i hvert fall ikke D!”

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: