Hamam — det tyrkiske badet

De fleste kinofilmer er spekulative. Slik må det være; alle pengene involvert i filmproduksjon gjør at produsentene stadig må finne på gjøglerier for å få oss til å se nettopp deres film. I stedet for å føle oss behandlet som idioter, forteller vi hverandre at filmbransjen jo er slik.

Hamam — det tyrkiske badet er lite slik: Ekteparet Francesco og Marta driver sammen med vennen Paolo en kunsthandel i Roma. Francesco er en selvsikker, profesjonell mann som ikke virker så altfor opptatt av andre. Marta er lei av å vente på hans omtanke, derfor protesterer hun ved å innlede et forhold til Paolo. En dag arver Francesco et gammelt tyrkisk bad i Istanbul, og drar av sted for å ordne med salget. Men han ombestemmer seg da han møter den kyniske forretningskvinnen som vil kjøpe; hun har planlagt å sanere en hel bydel til fordel for et stort kjøpesenter. Francesco åpner med denne handlingen opp for sin egen fascinasjon for badet og kulturen rundt det. Marta må dra til Istanbul for å lete etter sin mann; hun vil skilles fortest mulig.

Byen Istanbul brukes som en generell katalysator for å gi et bredere bilde av Francesco; spesielt møter han en imøtekommende tyrkisk familie (dette vil sikkert irritere de politisk korrekte som bare tolererer fremstillinger av folk fra andre kulturere som ‘autentiske’, stolte og vesteuropahatende). Utover persondramaet er Hamam en hyllest til de gamle badene og deres kultur: det anonyme, det klasseløse, det ikke-materielle, det intime, og det meningstomme — som det ikke går an å tjene penger på. Fremmed kultur?

5 kaniner på terningen (Publisert i Playboy mars 1998)

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: