WARHOL, ANDY

(1928(?) -1987) Amerikansk kunstner. Warhol er mest kjent for sine bilder av produkter fra kommersiell masseindustri, det være seg suppepokser og colabokser eller filmstjerner og popartister. Som andre “pop art”-kunstnere dyrket og fremhevet han det innholdsløse og stereotype ved gjenstander og symboler folk omgav seg med til daglig. Delvis som en reaksjon på det høyst individuelle og elitære ved den abstrakte ekspresjonismen, ønsket han en kunst som talte til alle, både kunstskjønnere og vanlige folk, på samme premisser. Utsagnet “I think everybody should be a machine”, er typisk for Warhol.

Med sine ikoniseringer av de mest alminnelige og folkelige gjenstander og symboler, kan hele hans produksjon ses som en lovsang til det ikke-individuelle, masseproduserte, tømt for den type innhold man ellers har hatt for vane å lete etter I kunsten.

I ettertid kan man stille seg spørsmålet om ikke Warhols produksjon var en unødig omvei. Den som drikker av en colaboks vil på alle måter være nærmere den vulgære massekulturens velsignelse eller forbannelse, enn den som har et av Warhols colaboks-bilder hengende på veggen.

Andy Warhol og hans “Factory” i New York har laget en mengde filmer som rammes av den samme kritikken. For eksempel filmen Sleep som varer i seks timer og med et stillestående kamera fester til filmrullen en mann som sover.

Warhol samarbeidet en stund med det lenge obskure rockbandet Velvet Underground (han laget blant annet det berømte banan-coveret). I dag har dette bandet en nærmest religiøs kult-status i rocka miljøer og Warhol har derved også fått sin plass i helgengalleriet. I kule miljøer vil det således sjelden gi uttelling å rakke ned på Warhol.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: