ØKONOMI

(gr.) Opprinnelig var økonomi en mangeartet lære om alt en husfar trengte for å kunne holde styr på familien (kvinner, treller, barn, husdyr, hakker, spader etc.) I vår tid er økonomi læren om at enhver verdi kan representeres av et symbol, som i sin tur kan innordnes i et felles målesystem.

Et eksempel er det økologiske begrepet “ikke-fornybare ressurser”. Man har en intuitiv følelse av at noe unikt brukes opp, at en utvikling nærmer seg en mangelsituasjon — en krise. Denne følelsen er for “myk” til å ha gjennomslagskraft — i likhet med estetisk sans, moralfølelse, dømmekraft, sunt skjønn osv. Det er derfor en viktig sosialøkonomisk oppgave å sette tallmessig verdi på disse ressursene. Målet er å finne et presist uttrykk for forholdet mellom det tap i ”formue” man lider ved å forbruke olje, og den gevinst man får ved ved å bruke oljen i produksjon. Når dette er gjort, hva med relasjonen livskvalitet — instrumentell verdi? Kanskje kan man gjøre verdien av vår fritid til en funksjon av hvor mye arbeid vi kan gjøre etterpå? Eller hvorfor ikke avgjøre hva en psykisk utviklingshemmet bør koste kommunen, en gang for alle? Skal deres menneskeverd(i) understøttes med en større utbetaling per person enn andres menneskeverd(i)?

Økonomien  nærmer seg en status som vår tids store fortelling; en super-modell som lar sine meningskriterier overrisle alle andre tenkemåter og gir overbevisende løsninger på ethvert spørsmål om rett, viktig og meningsfylt.

Det er ikke mulig å si om økonomien vil oppnå denne status. Om den gjør det er det likevel grunn til å tvile på om reduksjonen av all verdi til økonomisk verdi vil gi fred og harmoni på jorden. Mer sannsynlig er det at vi får en forskyvning i det retoriske rom. Debatter om politiske prioriteringer kan sikkert like godt utspilles som økonomisk metodedebatt. Ingen nye “sannheter” oppnås, men et lag av “rasjonalitet” fremmedgjør de uskolerte ytterligere.

Reklamer
  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: